FjällCell
Projektet "Fjällcell" | MEAC | Etapp 1 resultat

MEAC

MEAC startade 1990 i Jönköping och sedan 1997 är verksamheten förlagd till Åre kommun. Företaget arbetar med specialelektronik med inriktning på datakommunikation via radio. Energi och energistyrningssystem är även en viktig del av verksamheten. De senaste tre åren har MEAC tagit fram ett meterologiskt mätsystem som är specialbyggd för att kunna placeras i otillgänglig fjällmiljö. Det klarar av att mäta och lagra data med hög upplösning som går att analysera i efterhand. MEAC har även byggt bredbands siter som är baserade på radio-LAN teknik i flera av Jämtlands kommuner. Ett dilemma som ofta uppstår i uppdragen är energiförsörjningen av utrustningen.

De flesta elektroniska utrustningar tar relativt lite energi, så på sommaren fungerar solpaneler bra men under de mörka vintermånaderna ger solpaneler ingen energi. Den stränga kylan gör även att batterier fungerar dåligt. Dagens lösning på detta problem är ett specialbyggt elverk, men det har många nackdelar. Det är svårt att starta ett elverk i sträng kyla, hanteringen av bränsle är riskabelt i en känslig fjällmiljö samt servicekostnaderna är höga. Att dra fram el kostar stora pengar, ca: 1 miljon var tredje kilometer, om det ens går.

MEAC har därför beslutat att satsa på bränslecellstekniken som har många fördelar. Inga rörliga delar, ingen miljöpåverkan varken vid drift eller vid ett haveri. Tekniken är dock så pass ny att det inte går att köpa den utrustning vi behöver, då den måste klara av sträng kyla och kontinuerlig drift. För att kunna utvärdera och utveckla utrustning med energiförsörjning av bränsleceller har MEAC byggt en testanläggning på en plats med ett extremt hårt klimat. Testanläggningen består av en byggnad med två avdelningar. En uppvärmd avdelning där test och mätningar kan utföras samt en avdelning som har samma klimat som ute men den går att värma upp för att kunna göra ändringar i konstruktionen eller service. Vätgasutrustningen är dimensionerad för fem samtidiga bränsleceller och klarar kontinuerlig drift även vid byte av vätgastuber. Huset ligger på 850 m över havet (kalfjäll) och det är framdraget en högspännings kabel på 10 kV samt en transformator station till anläggningen, för att driva mät- och testutrustningen. Det finns även en fackverksmast att montera mätutrustning i. Ambitionen är även att dra fram bredband till fjälltoppen.

MEAC SGC